請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
馬上註冊  |  找回密碼

SAY討論區

查看: 7200|回復: 45

[道德倫理 Lv2] 情,理,法 3者抵觸...搶定唔搶呢??? [複製鏈接]

我是女生 版主 美女自貼 猴

道德倫理題 Lv2 ~~ 當呢個情,理,法 3者抵觸...對你黎講邊樣先係最重要呢???

一日你5歲仔仔患了一種怪病,生命危在旦夕.....經多個醫生診斷後,証實只有一種藥物先救到佢
而呢種藥物係由Y先生獨家擁有,你百般哀求下,Y先生要你比40萬佢(原價4千)

你四處籌錢...但係都係點都係得15萬,但Y先生點都唔肯賣比你了.../_\
呢個時候...你身上有一把手鎗!!!! 而Y先生身邊係無人既......

你覺得應唔應該搶D藥黎救自己既仔呢????定係另想辦法呢???
解釋下原因吧^0^~~~~~

單選投票, 共有 7 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
人無千日好,花無百日紅^v^~

我是男生 版主 牛

生死有命,絕不會用搶的方法去換取生命
如真拿不到錢來買藥,也不可用走後門的方法拿取
只好埋怨自己沒有多餘錢來應急

靈0異 發表於 2012-3-25 18:59
生死有命,絕不會用搶的方法去換取生命
如真拿不到錢來買藥,也不可用走後門的方法拿取
只好埋怨自己沒有多餘 ...

就算個個係自己既親生仔都一樣?????......

我是男生 版主 牛

顧顧=] 發表於 2012-3-25 19:05
就算個個係自己既親生仔都一樣?????......

冇分別,絕不容許
我會再諗其他辦法
真的冇辦法,只好接受他生命完結

靈0異 發表於 2012-3-25 19:13
冇分別,絕不容許
我會再諗其他辦法
真的冇辦法,只好接受他生命完結

@@~~woooo....例如咩辨法=0=?????

我就唔得了
明知個仔明明有得救....因為幾個臭錢而令生活結束?!
我點都唔得嫁喇!!!錢可以再黎過,命無得嘛/m\

我是男生 版主 牛

顧顧=] 發表於 2012-3-25 19:17
@@~~woooo....例如咩辨法=0=?????

我就唔得了

只係話會再諗辦法,乜野辦法當然只有真係發生此事才會去諗

我對生命只有說,有起...始有終
做人唔好諗野諗到太極端

靈0異 發表於 2012-3-25 19:27
只係話會再諗辦法,乜野辦法當然只有真係發生此事才會去諗

我對生命只有說,有起...始有終

= =我相信唔會發生既...

有始有終,係無錯.....但有機會都唔把握....我會後悔...

如果再極端d呢~~~^皿^!!!!  Lv 3  --> 呢個仔係你唯一一個仔,死左就無.......因為之後不育無得生了~~~~

我是男生 版主 牛

顧顧=] 發表於 2012-3-25 19:34
= =我相信唔會發生既...

有始有終,係無錯.....但有機會都唔把握....我會後悔...

唯一都係咁話,唔會就唔會

在於我生命裡面有太多是唯一,終係會失去...感問你又可留得住幾多個唯一?

靈0異 發表於 2012-3-25 19:44
唯一都係咁話,唔會就唔會

在於我生命裡面有太多是唯一,終係會失去...感問你又可留得住幾多個唯一?

有能力留住幾多就留幾多丫^^~

無任何人可以令你改變決定???就算老婆,父母之類的都唔會???
點解你可以睇得咁化既....????

我是男生 版主 牛

顧顧=] 發表於 2012-3-25 19:48
有能力留住幾多就留幾多丫^^~

無任何人可以令你改變決定???就算老婆,父母之類的都唔會???

無人可以改變我,更無人可以改變我命運

點解可以睇得咁化...最大因尤係我比你年長,看得多過你,接觸多過你
我的子女接著來的命運,已一早有諗定
我看透生存裡既每一步,生、老、病、死
如果唔及早諗定,最後~只有所有人不知所措