馬上註冊  |  找回密碼

SAY討論區

樓主: 顧顧=]
打印 上一主題 下一主題

[道德倫理 Lv2] 情,理,法 3者抵觸...搶定唔搶呢??? [複製鏈接]

Disqualified

粉腸

超級版主 我是男生 牛

顧顧=] 發表於 2012-3-26 10:24
=v=丫....認真問喇~~!!!!!
其實可以唔開槍,恐嚇都得姐.....

得,冇問題呀

我是女生 版主 美女自貼 猴

rexwong 發表於 2012-3-26 12:31
搶左先......
就算果個唔係我個仔都係咁話...
而家講既係一條命...

係丫,比我都會搶....
不過有無唔搶既原因@@~~~??

人無千日好,花無百日紅^v^~

我是女生 版主 美女自貼 猴

靈0異 發表於 2012-3-26 13:20
明顯答會去搶...係正確既答案
唔係點得來依家個社會咁多....

我唔知係咪正確既答案黎....不過咁做,大家都覺得合理

哈哈,如果用社工既角度去處理呢件事就勁了= =
什麼不公義,不公平,無視弱勢社群,無視生命,坐地起價,狼心狗肺....
去同Y先生抗爭.....對抗.......爭取......

雖然我唔知呢種叫唔叫搶
人無千日好,花無百日紅^v^~

第1, 就算個個唔係自己親生仔, 係識得既人, 如果有機會幫到手...就應該要去幫...
第2, 本身4千蚊既藥,但就要賣成40萬, Y先生 我唔知道佢係咩心態... 明知冇錢,點解仲要坐地起價,俾你講100萬都冇用啦, 因為都冇錢買... 所以我會先入為主,認定Y先生係衰人先
認真答: 如果係我, 我認人係自私, 我會用手槍嚇下Y先生先,如果唔OK,我會殺左佢,之後救返個仔先, 自己再去自首 (Y先生既自私換來死亡,而我既自私換來法律既制裁)
其他答案:
1.用支手槍去打劫,再同Y先生買藥,再自首 (打劫點都比殺人細罪, 另外唔需要殺人,因為自己既出發點都係救人)
2.用個15萬同Y先生買37.5%藥, BB仔食應該OK, 平時D藥小朋友都食小半啦,哈哈
3.個15萬其中10萬,用來幫個BB搞身後事, 另外5萬要去醫院訂定床位,之後即刻返去同老婆造BB
下刪一千字...仲有好多無聊想法........

我是女生 龍 版主 美女自貼

我會埋怨自己,衰啲講借大耳洞都唔會威脅條友

我是男生 兔

楼上的是个理论家。太假了也不好吧