馬上註冊  |  找回密碼

SAY討論區

查看: 1626|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

盧宛茵公屋潮文 [複製鏈接]

樓主
盧宛茵公屋潮文

曾經,網上面就有兩篇潮文紅極一時,就係《女朋友帶你返屋企食飯》同《CUT唔到有線》,呢兩篇潮文當年一出,就紅遍網絡,主要原因係因為兩篇潮文都道出港人心聲,共鳴感好強。

喺現今呢個乜嘢都會畀人拍成片嘅世代,網民又點會放過呢兩篇潮文呢?先講《女朋友帶你返屋企食飯》,其實喺上年嘅12月,已經有製作團隊將呢一篇潮文拍成影片,而喺近日,又有另一個團隊將潮文拍作影片,真係好受歡迎。

新嗰條片叫做《公屋●居屋●私樓》,仲搵嚟衞蘭………唔係,係盧宛茵至啱,飾演女朋友媽媽,盧宛茵不愧老戲骨,可以話係完美演繹出呢一個角色。其實潮文拍成影片,真係好考導演嘅功夫,話晒個故事都已經畀人睇過晒,只係得番畫面嘅堆砌同鏡頭嘅運用去表達自己嘅功力。而個男主角就係有線電視嘅主播陳焜傑,一向做開主持嘅佢,估唔到做起戲出嚟,又算做得唔錯,雖然有少少生硬,但就好適合呢一個角色。

當中最精彩係講到男主角住喺唔同嘅屋,就會有唔同嘅待遇,好似住私人樓就有雞髀食,住居屋就有雞胸,如果住公屋,就連雞都冇得食。呢條片應該係引起咗唔少人嘅共鳴,所以條片都引嚟唔少人留言,有網民就大讚盧宛茵嘅演出,又話拍得好有心機,而當中仲有大部分嘅網民話導演都幾抄襲《重慶森林》嘅感覺。

有網民留意到其中一個細節,講到住秀茂坪公屋嘅男主角,向盧宛茵自我介紹話住喺觀塘,令盧宛茵以為佢住觀月樺峰。有網民即話:「片中講住豪宅劏房觀月樺峰,原來就係上等人,放心,市建局有好多機會留俾我哋。」其實呢一段都睇得出導演嘅用心,事關早前就有報道話,政府有意將觀塘打做成一個「小太古城」。將明明係全香港最窮嘅觀塘打造成豪宅區,仲要俾白鴿眼如盧宛茵(片中)之流視為比秀茂坪仲要「高級」。真係諷刺。

而另外一條,《CUT唔到有線》內容就係話一男主角因為取消唔到有線,之後生活就要日日都拎住個有線嘅解碼器四圍走,呢一條片嘅製作就冇《公屋●居屋●私樓》咁大,加上片中仲有大量粗口,唔知係唔係因為咁,所以《CUT唔到有線》嘅點擊,完全追唔上《公屋●居屋●私樓》。咁當然,最究極嗰篇,一定一定係《那夜凌晨 我坐上旺角開往大埔的紅van》啦!
分享分享0 收藏收藏0 讚好讚好0 Unlike!Unlike!0 分享 傳送 邀請

No.1回覆者
呵呵 高高實在是高~~~~

跟尾2
不錯的東西  持續關注

跟尾3
今天我這邊開啟帖子速度有點慢

這個貼好像之前沒見過  

好帖,有才

要不我崇拜你?行嗎?  

呵呵,明白了

頂你一下.