馬上註冊  |  找回密碼

SAY討論區

查看: 2525|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

再戰iPhone 6 iReserve搶機全攻略! [複製鏈接]

樓主

多得一個颱風「海鷗」,平時八點已經趕頭趕命嘅打工仔,今日都有機會坐定定係度抽iPhone 6。不過今年個新系統真係玩死人、既要你有Apple ID、之後要玩密碼認証、最後仲要埋你手機SMS核對身份,真係要好彩先買得到(但好過之前班炒家用程式登入咁無恥)。

不過今次落空?無緊要,20號開始大家可以朝朝都去玩抽獎,而筆者都整理好一份「基於9月16日預訂系統」嘅攻略,希望到時大家(包括我本人)到時用得著。

1.先要有個Apple ID

今年新iReserve系統,唔係用程式的話真係要考打字速度,第一關就先要你Login Apple ID,無的話就好快整定一個。為咗有機買,呢樣唔懶得。

2.熄晒所有通訊軟件、電話都要拒接、開定電腦!

跟著呢大家最好就一早起定身,七點半就要開定機準備iReserve網頁。而由於今次會用到手機SMS認証,所以任何有機會影響到你一陣send SMS嘅野都要熄晒,唔係一陣打打下次有人打電話入來你就拜拜(不過你都可以轉send返個sms過去媽叉打入來條友)。

3.Login Apple ID、準備第一次入Code認証

呢度就係惡夢開始,亦係點解筆者話最好開電腦去搶機。因為當你係iReserve成功登入Apple ID後,第二關就係要經過一個文字認証系統,即係要你係一張堆滿字嘅圖入面,搵出並輸入當中嘅4、5個由英文及數字混合認証碼。去到呢度,你就會感激自己有用電腦,因為你唔駛係手機裡面轉來轉。

不過呢部份都要講彩數,因為好彩的話,你第一張圖就睇得好清楚,否則load幾張都唔得的話,咁你當日就等於白做。

4.準備收發SMS

第三關,又係考運氣同夠唔夠快手。因為呢個時候,Apple就會要你Send一個SMS去指定號碼、裡面重要有一句指定暗號係入面(唔知會唔會每日轉換)。不過最低限度大家可以開定個SMS,到時即刻轉過去唔使load。

當你一send完SMS,照道理Apple個系統就會回覆返一個有認証碼嘅短訊畀你,然後你照著入返落iReserve度就可以揀機喇。

但係…你最大嘅敵人,就會係你用緊嘅電訊商。今日有人試過7分鐘後先收到SMS,有人甚至半個鐘後先收到。所以…睇彩數喇。

5.快,揀機!

最後呢個階段,大家只有一樣野好做,就係揀機去!

不過筆者可以俾你一個忠告,係唔好三手兩意,iPhone 6同iPhone 6 plus都預先揀到一部,一部無貨就即刻轉下部!唔係畀你入到去揀得來都無貨賣啦。

分享分享0 收藏收藏0 讚好讚好0 Unlike!Unlike!0 分享 傳送 邀請

No.1回覆者
這貼子你會收藏嗎

跟尾2
又看了一次

跟尾3
要是文章和圖片能多一點,就好了

看看好不好看

支持一下

我在頂貼~!~

文筆流暢,修辭得體,深得魏晉諸朝遺風,更將唐風宋骨發揚得入木三分,能在有生之年看見樓主的這個帖子。實在是我三生之幸啊。

非常感謝樓主,樓主萬歲萬歲萬萬歲!  

不錯不錯.,..我喜歡