馬上註冊  |  找回密碼

SAY討論區

查看: 7020|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

活用智能電視可增進感情 ? - [複製鏈接]

樓主
之前,我們曾經為大家分析過 40 吋電視是否真的夠用,但又有讀者問:」我已經有電視了,多個「智能」有甚麼用呢? 其實智能電視可增進感情!究竟點解?就讓我們為大家解構一下吧。

一:打機男女都啱

好多人會覺得,用部電視來打機,只是男士的專利,女士最多只是在手機玩玩 mini game,在大電視打機,又點會啱女士?其實就大錯特錯了,無錯,40 吋的智能電視,只要有 HDMI 端子,其實可以俾男士接駁唔同的電視遊戲機盡情享受打機樂趣;但現時唔少智能電視都有自家的 App Store,內裡都有唔少小遊戲,有些甚至支援體感操控(例如:Fruit Ninja),只要用遙控器,就可以好似 Wii 咁玩遊戲。女士唔得閒時,男士可以打刺激的足球或者射擊 game;兩公婆都得閒時,又可以一齊玩玩 mini games,絕對可以增加兩人相處的情趣哩!

二:大電視齊上網

在街上,沒辦法,只能透過手機或者平板上網;但返到屋企,如果兩口子又是各自對住手機、平板、或者電腦,繼續做低頭族,久而久之就會失去兩人相處的情趣。其實而家唔少智能電視都支援 Miracast 功能,只要將手機或者平板(當然都要支援 Miracast 功能啦)無線將畫面傳送到智能電視上面,咁樣有咩有趣影片或者網站,都可以一齊分享一齊開心啦。當然,有些智能電視都有內置瀏覽器,可以直接上網,自然就更方便。

三:追劇分享劇情

最近 HKTV 開台,自然好多人都會趕番屋企追睇劇集。番到屋企,自然唔建議大家各自低頭在自己的手機或者平板上面睇劇啦,只要在智能電視安裝個 APP,就可以一直在大電視上面追睇緊張劇情;就算唔睇 HKTV,有些智能電視都有自家的串流頻道,唔止劇有得追,又有最新荷里活或外語猛片隨時睇,而且畫質都有 720p 甚至 1080p 質素。加上在智能電視上睇,會針對畫面及色彩進行優化處理,點都比在手機或者電腦上面睇正得多啦。

四:旅行靚相齊分享

假期臨近,相信唔少人都會打算外遊。外遊回港後,自然有一大堆靚相影了回來,當有朋友或者親戚到訪時,自然希望一齊分享旅途中的樂趣。但如果要在細小的手機熒幕,或者電腦 LCD 芒上欣賞,感覺好似有些無癮。其實只要在 40 吋智能電視的大熒幕上欣賞,唔單止多人睇更舒服,而且在 1080p 的大熒幕上,又可以睇到更多細緻位。咁樣分享,就自然更方便啦。

3 千零蚊買到 40 吋靚 TV 咪走雞

你可會覺得電視雖然買了幾年,但又未壞「好地地」,很難再花費數千元去為一個「智能」而去升級。如果是二千有找呢? 你會心動嗎 ?樂視 TV 最近就推出 40 吋 1080p 解像度電視 S40 Air 的搶購活動,只要 $3,187 就可以入手,而且還包括兩年任睇樂視 TV 版內的劇集、電影等內容,又可以滿足曬上述四個用途,係咪好抵呢?如果大家都想入手,就快點到樂視香港商城預約,並在 12 月 3 日(星期三)中午 12 時搶購啦!

分享分享0 收藏收藏0 讚好讚好0 Unlike!Unlike!0 分享 傳送 邀請

No.1回覆者
你你你你 呵呵~~~~別這樣哦...

跟尾2
很有吸引力

跟尾3
天天到尼伊達報到,看帖篇篇回

不看白不看,看也不白看

樓主福如東海,萬壽無疆!  

回貼賺學識,不錯了

說的不錯

經過你的指點 我還是沒找到在哪 ~~~

挺好啊