madbull_zxr750 發表於 2015-6-17 18:26:46

走入山崎蒸餾廠 日本威士忌之旅

圖、文:如果我們的語言是威士忌

有飲酒嘅朋友相信最近一定有留意到日本威士忌,依個喺過去幾年連連奪得國際大獎嘅亞洲新星絕對唔得浪得虛名。但香港個價炒到咁貴先去追真係冇乜謂……不如襯日元匯率低,親身去搵啲特別野飲啦!

「識飲一定係喺間廠度飲。」有冇咁易呀?原來又真係做得到噃!飛關西嘅廉航愈開愈多,而位於京都同大阪之間約半個鐘頭車程嘅山崎蒸餾廠,除左可以俾大家了解一下靚酒係點樣做出黎,亦都可以用一個平到誇張嘅價錢、試到好多高年份甚至係出面冇得賣嘅限量版!(不過要留意返,由於山崎太過出名啲導賞團經常爆滿,所以最好提早去官網預約。)
山崎 25 年一杯圍返都唔使 200 蚊港紙,平過香港幾倍;仲有唔少酒標都冇,不對外發售嘅限定款!

除左酒廠之外,大阪梅田亦係尋寶好地方:SUNTORY 直屬既嘅 Whisky Shop W.,除左有時會推出該店限定嘅特別版,亦有好多同日本威士忌有關嘅周邊產品;而 SUNTORY Whisky House,就有好多用舊威士忌木桶重新製作嘅傢俬同擺設。
幾十蚊一杯既 Single Cask 山崎,全世界都冇其他地方搵得到。
好多木桶傢俬都好吸引,如果唔係運返香港麻煩,我一定狂掃貨。
如果你話想親身體驗一下日本既酒吧文化?SUNTORY 推出既搜尋引擎 bar-navi 都應該會幫到你,認住モルト (malt) 同ウイスキー (whisky) 依兩個字,我相信大家都可以跟地點喺你酒店附近搵到間心水酒吧!
限量推出的山崎 Single Cask,甚至輕井澤、羽生依啲傳說級蒸餾廠都可能唔使 2000yen 一杯!

gaiful 發表於 2015-6-17 18:58:10

我該不會是最後一個頂的吧

weltergf 發表於 2015-6-17 19:01:00

加油啊!!!!頂哦!!!!!

svcscgba 發表於 2015-6-17 19:06:13

你喜歡貼子還是發貼子的人

oh~my~gag 發表於 2015-6-17 19:39:59

我有家的感覺~~你知道嗎  

Disy 發表於 2015-6-17 19:42:21

你加油吧  

曾冇權 發表於 2015-6-17 20:00:05

回復一下

鬼谷先生 發表於 2015-6-17 20:00:26

對不起,我走錯地方了,呵呵

chrity__summer 發表於 2015-6-17 20:02:23

我快厭倦回復了

coffyma 發表於 2015-6-17 20:22:59

不錯,看看。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 走入山崎蒸餾廠 日本威士忌之旅